Na výstave v SNG K. Bajcurová o fenoméne obdobia slovenskej moderny

22.08.2012 Bratislava

Bratislava 22. augusta (TASR) – Záujemcovia o kultúrnu históriu a pomery v slovenskom výtvarnom umení sa môžu viac dozvedieť v Slovenskej národnej galérii (SNG) na výstave Moderna ...to najlepšie, čo doma (v galérii) máme. Na ďalšom sprievodnom Letnom večere vo štvrtok (23.8. o 18. h) bude kurátorka Katarína Bajcurová hovoriť na tému: Je možné byť slovenským umelcom a zároveň umelcom moderným? Počas voľnej prehliadky v Esterházyho paláci SNG možno aj diskutovať.

Výstava predstavuje reprezentatívny výber diel najvýznamnejších predstaviteľov slovenskej výtvarnej moderny – umenia prvej polovice 20. storočia zo zbierok SNG. Keďže v posledných rokoch pre dlhodobo nepriaznivý stav jej priestorov a odkladanú rekonštrukciu nebolo možné plnohodnotne prezentovať zbierky moderného umenia prostredníctvom stálej expozície, rozhodla sa galéria pripraviť špeciálnu výstavnú kolekciu najmä z maliarstva, rozšírenú o práce na papieri, grafiku a ukážky sochárskych diel. Pojem slovenská moderna je multikultúrny a multinacionálny fenomén. Označuje výtvarnú tvorbu, ktorá v rozpätí 20. až 40. rokov reagovala na západoeurópske avantgardné a modernistické hnutia vývoja umenia a pokúsila sa o ich špecifické prevzatie a spracovanie.

Podľa Bajcurovej "udomácnenie" modelu západnej kultúry – tzn. moderny a hnutia avantgárd ako produktov výsostne individualizovanej, industrializovanej západoeurópskej spoločnosti do prostredia zaostávajúcej, v prvej polovici 20. storočia ešte prevažne agrárnej civilizácie, sa nedialo priamočiaro a jednosmerne. Na Slovensku v odlišnom historickom priestore dochádzalo pri prijímaní nových umeleckých podnetov k posunom a oneskoreniam, bolo tu viac osamelých a osobnostných iniciatív bez sústredenejšieho skupinového či programového zázemia. V našom prostredí bolo umenie vždy aj niečím iným ako len umením, najčastejšie bojom a zápasom o vykročenie z pút historickej anonymity, o hľadaní národnej identity, ale aj o víziu budúcnosti, o nové ideály. Napokon i zápasom o sebe samých, za obhájenie a potvrdenie svojho práva byť umením.
 

Vyberte región